Obligatia biciclistilor in trafic

Persoanele care vor sa mearga cu bicicleta pe drumurile publice trebuie sa aiba cel putin 14 ani si sa aiba asupra lor actul de identitate, conform legislatiei rutiere, acestea fiind doar doua dintre regulile ce trebuie respectate in prezent. Cei care incalca legislatia risca sa fie amendati.

bicilisti

  Persoanele care vor sa foloseasca o bicicleta pe drumurile publice trebuie sa aiba varsta de cel putin 14 ani, se arata in Codul rutier, si este recomandabil ca acestea sa poarte o casca de protectie.

 

  Bicicletele trebuie sa aiba faruri si dispozitive reflectorizant-fluorescente (ochi-de-pisica), fara de care circulatia pe timp de noapte este interzisa, mai stabileste actul normativ, iar regulamentul pentru aplicarea acestuia vine si cu anumite completari. Astfel, bicicletele cu care se circula pe drumurile publice trebuie sa aiba:

 • un dispozitiv eficient de franare;
 • un sistem adecvat de directie;
 • un sistem de avertizare sonora;
 • o lumina alba/galbena in fata si o lumina rosie in spate, cu cel putin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant de aceeasi culoare;
 • elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante de culoare portocalie, care, in miscare, sa formeze un cerc continuu, fixate pe spitele rotilor.

 

  Atentie! In cazul bicicletelor care au remorca, aceasta trebuie sa aiba in spate, de asemenea, un ochi-de-pisica de culoare rosie si, daca e cazul, o lumina de aceeasi culoare. (Regulile stabilesc ca biciclistii au voie sa tracteze o remorca usoara cu o singura axa.)

 

  Daca pe un drum este amenajata o pista de biciclete, atunci biciclistii vor circula doar pe aceasta, prevede regulamentul. Daca nu sunt amenajate astfel de piste, atunci biciclistii pot circula pe acostament (fasia laterala de langa drum), in sensul de mers, daca nu exista pericole.

 

  Nota: Autoritatile publice locale sunt obligate, potrivit Codului rutier, sa ia masuri pentru a realiza amenajari rutiere destinate biciclistilor, cu autorizatia administratorului drumului public si cu avizul sau la solicitarea politiei rutiere.

 

Interdictii impuse prin lege biciclistilor

 

  Persoanele care circula cu biciclete pe drumurile publice trebuie sa le conduca pe un singur rand, conform regulamentului pentru aplicarea Codului rutier, si sunt obligate sa aiba asupra lor actul de identitate.

  Biciclistilor le este interzis sa invete sa conduca aceste vehicule pe drumurile intens circulate. Totodata, acestia n-au voie sa circule pe sectoarele de drum cu acces interzis bicicletelor.

  De asemenea, nu se poate circula cu bicicletele pe trotuare -- in lipsa pistelor special amenajate -- sau pe partea carosabila a drumului -- daca exista o cale laterala, o poteca sau un acostament ce pot fi folosite.

 

  Biciclistii n-au voie nici sa umble pe aleile din parcuri/gradini publice, exceptand cazurile in care circulatia pietonilor nu este incomodata.

 

  Atentie! Cei aflati sub influenta alcoolului, a produselor ori substantelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora n-au voie sa umble pe bicicleta.

 

Alte interdictii pe care le au biciclistii sunt:

 • sa circule fara a tine cel putin o mana pe ghidon si ambele picioare pe pedale;
 • sa circule in paralel (exceptand competitiile sportive organizate);
 • sa se tina de un vehicul aflat in mers ori sa fie remorcat de un alt vehicul sau impins ori tras de o persoana aflata intr-un vehicul;
 • sa transporte o alta persoana (in afara de copiii de pana la sapte ani, daca bicicleta are montat in fata un suport special, si in afara de situatia in care vehiculul e construit si/sau echipat special pentru transportul altor persoane);
 • sa transporte sau sa traga orice fel de obiecte care stanjenesc/pericliteaza conducerea vehiculului ori circulatia celorlalti participanti la trafic;
 • sa circule atunci cand drumurile sunt acoperite cu polei, gheata sau zapada;
 • sa circule cu defectiuni tehnice la frane sau cu o bicicleta fara avertizor sonor;
 • sa traverseze drumurile publice, pe trecerile de pietoni, in timp ce se deplaseaza pe bicicleta;
 • sa circule pe alte benzi decat cea de langa bordura/acostament (exceptand cazurilor in care, inainte de intersectie, trebuie sa se incadreze regulamentar pentru a vira la stanga);
 • sa circule fara a purta imbracaminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lasarea serii pana in zorii zilei sau atunci cand vizibilitatea este redusa;
 • sa conduca vehiculul fara a mentine contactul rotilor cu solul.

Circulatia biciclistilor pe autostrazi este interzisa. De asemenea, interzisa este si stationarea bicicletelor pe drumuri, in timpul noptii.

 

Atentie! Persoanele care nu respecta normele impuse circulatiei bicicletelor risca sa primeasca intre 6 si 8 puncte-amenda (adica intre 585 si 780 de lei). In prezent, un punct-amenda are valoarea de 97,5 lei, iar de la 1 iulie aceasta va fi de 105 lei.

 

Sursa: avocatnet.ro

 

http://despagubire-rca-cede.com

 

sharebtn

 

 

Adaugă comentariu

Politica de comentarii. / Hozzászólási feltételek.


Codul de securitate
Actualizează